نازک شدن و ریزش مو بخشی از فرایند افزایش سن و پیری است همچنین ممکن است این اتفاق به دلایل دیگر نیز رخ دهد. افزایش سن باعث کمپشت شدن مو میشود. فرد ممکن است متوجه ریزش یا نازک شدن موها، بازتر شدن فرق سر یا بالا رفتن خط رویش مو در آینه شود یا در هنگام شانه کردن ببیند که موهای بیشتری روی شانه وی وجود دارد یا مدل موی دماسبی او به زیبایی قبل نشود. ریزش 100 تار مو در روز طبیعی است زیرا معمولاً این موها دوباره رشد میکنند. نازک شدن و کمپشت شدن موها ممکن است به دلیل مشکلات عاطفی نیز اتفاق بیفتد. مواجهه با کمپشت شدن و ریزش مو برای هر شخصی مشکل است. به هر حال، اگر شما در مراحل ابتدایی این عارضه سعی در کنترل آن کنید میتوانید این مشکل را به حداقل برسانید. برخی از روشهایی که در کنترل ریزش و کمپشت شدن مو و تقویت موی سر به شما کمک میکند عبارتند از مصرف دارو، پی آر پی و مزوتراپی.
علت کمپشت شدن موها
عوامل ارثی
عوامل ژنتیکی ممکن است باعث ریزش مو یا کم پشت شدن حجم موها شوند. این موضوع عموماً به عنوان الگوی طاسی مردانه یا الگوی طاسی زنانه معروف است. در مردان، خط رویش مو به عقب رفته که درجه 1 است و به آهستگی این پس رفت مو افزایش یافته تا نهایتاً یک نوار باریک از مو در پشت سر باقی بماند که این طاسی درجه 7 است. در زنان، فرق بازتر شده و موهای روی سر نازکتر میشوند.
عوامل هورمونی
عدم تعادل هورمونی یکی از عوامل اصلی ریزش مو به خصوص در زنان است. در این اختلالات آندروژن (هورمون مردانه) افزایش یافته که باعث ریزش مو میشود.
بعد از بارداری و یائسگی
اینها عوامل فیزیولوژیکی هستند اما در صورت ترکیب با عوامل دیگر ریزش مو میتوانند هشداردهنده باشند. این اتفاق حدود 4 تا 6 ماه پس از زایمان میافتد.
بیماریهایی که باعث کمپشت شدن مو میشوند
اختلالات تیروئیدی، بیماریهای مزمن، آسیبدیدگیهای پس از عملهای جراحی برخی از عوامل پزشکی هستند که با ریزش مو یا کمپشت شدن مو ارتباط دارند.
استرس
امروزه استرس یکی از عوامل زمینهای است که باعث ریزش مو یا کم پشت شدن آن میشود. استرس ممکن است فیزیکی، روانی یا هیجانی و احساسی باشد که اثر مستقیمی بر سلامت فولیکولهای مو دارد.
رژیم غذایی
رژیمهای کمکالری باعث ریزش ناگهانی مو میشود، کمبود پروتئین در رژیم غذایی، کمبود مواد مغذی مانند ویتامین B و D و آهن میتوانند در سلامت موها تأثیر گذاشته و در نهایت باعث کمپشت شدن مو شوند.
تکنیکهای مختلف برای پرپشت شدن موها
داروهای تقویتکننده مو
ماینوکسیدیل
بسیاری از افرادی که دچار ریزش مو میشوند به دنبال داروهایی هستند که به درمان و تقویت موی آنها کمک کند. یکی از متداولترین داروها، ماینوکسیدیلاست که شما آن را به دلیل شهرت و محبوبیتی که دارد میشناسید. برای تهیه ماینوکسیدیل 5 درصد که برای زنان بیخطر است نیازی به نسخه پزشک نیست. موهای حدود 40 درصد از افراد (شامل مردان و زنان) رشد کرده و استفاده از آن در 40 درصد دیگر از افراد هم از ریزش مو پیشگیری کرده است. این دارو برای 10 تا 20 افراد مؤثر واقع نشده است.
داروهای پروسکار و آلداکتین نیز در برخی موارد مورد استفاده قرار میگیرند. برای درمان کمپشتی مو گزینههای درمانی متعددی وجود دارد که یکی از این گزینهها مصرف دارو است که برای برخی از افراد مؤثر واقع میشود.
فیناستراید
مؤثرترین روش درمانی برای کمپشتی مو و تقویت مو با الگوی مردانه، فیناستراید است. فیناستراید تأثیر هورمون مردانه دی هیدرو تستسترون را بر فولیکولهای مو خنثی میکند. در یک مطالعه، ریزش مو در 90 درصد از مردان که قرصهای یک میلیگرمی فیناستراید را به مدت شش ماه هر روز مصرف کرده بودند قطع شد.
لیزردرمانی برای افزایش رشد مو
در لیزردرمانی برای درمان ریزش مو از لیزر کمتوان برای درمان ظاهر نازک مو، تقویت مو و همچنین موهای آسیبدیده استفاده میشود. درمان با نور لیزر کمتوان انرژی نور را مستقیماً به پوست سر تابانده که باعث افزایش گردش جریان خون و تحریک رشد مو میشود. لیزردرمانی برای ریزش مو یک روش مطمئن و اثباتشده است. در خلال لیزردرمانی برای رشد دوباره مو، دستگاه لیزر روی سر بیماری قرار داده میشود و انرژی نور مستقیماً به محل مورد نظر تابانده میشود. در درمان ریزش مو و رشد مو با لیزر کمتوان از انرژی گرمایی یا حرارت برای درمان پوست سر استفاده نمیشود. لیزردرمانی برای درمان ریزش مو دردناک نیست.
قبل از شروع فرایند، ما پوست سر شما را به طور کامل مورد معاینه و ارزیابی قرار داده و مزایای برنامه لیزردرمانی را برای شما توضیح داده و در مورد نتایج مورد انتظار با شما گفتگو میکنیم. برای دستیابی به نتایج مطلوب شما باید چندین جلسه لیزردرمانی را انجام دهید. معمولاً بیماران ما چند هفته پس از جلسه لیزردرمانی متوجه ضخیمتر شدن، پرشدن و سالمتر شدن موهای خود میشوند.
مزوتراپی برای رشد دوباره موها
مزوتراپی یکی دیگر از روشهای درمانی است که در آن مواد مغذی و عوامل رشد دهنده مو توسط تزریقهای بسیار ریز در پوست سر تزریق میشوند. در مزوتراپی برخی داروها به خصوص ویتامینها شامل داروهای همیوپاتی و داروهای طبی در پوست سر تزریق میشود. مزوتراپی به این معنا است که دارو مستقیماً در پوست ناحیه پاتولوژی یا ناحیه بیمار تزریق میشود. مزوتراپی برای افرادی که دچار کمپشتی جزئی مو شدهاند مناسب است. به هر حال، این روش درمانی برای افرادی که دچار طاسی کامل هستند مؤثر واقع نمیشود. این یک روش غیرجراحی برای کمک به رشد دوباره مو و تقویت مو است. موادی که در این تزریق به کار برده میشود مانند ویتامینها، مواد معدنی و پروتئینها مورد تأیید سازمان غذا و دارو است. این مواد در پوست سر تزریق شده و گردش جریان خون را در ناحیه تحت درمان افزایش داده و آن قسمت را تقویت میکند. برای دستیابی به نتایج مطلوب شما باید 6 تا 8 جلسه این درمان را انجام دهید.
استفاده از پی آر پی (PRP) برای درمان ریزش مو میتواند روش درمان ریزش مو را در دنیا متحول سازد و یک روش جدید برای درمان ریزش مو است. این روش درمانی بسیار آسان انجام میشود. خون از بیمار گرفته شده و در سانتریفیوژهای مخصوص قرار داده میشود تا با چرخش، محتویات آن از هم جدا شوند که شامل سلولهای قرمز خون، پلاسما و پلاسمای غنیشده با پلاکت است. سپس مواد استخراجی دوباره چرخانده میشوند تا عوامل رشد با غلظت مطلوب تهیه شوند (5 تا 10 مرتبه بیشتر از جریان خون). در نهایت این مواد در پوست سر و رد قسمتهای کم مو بیمار تزریق میشود. این فرایند در مطب انجام میشود و کمتر از 20 دقیقه زمان میبرد. این روش درمانی روشی مطمئن و بیخطر است که بزرگترین خطر احتمالی ناشی از انجام آن عفونی شدن محل تزریق است. برای دستیابی به نتایج مطلوب، شش جلسه درمانی در سال توصیه میشود.
عمل جراحی
در حالی که به نظر میرسد که عمل جراحی پیوند مو یک روش سریع و مؤثر برای درمان ریزش مو است اما کاری است که انجام آن باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد. در عمل جراحی پیوند مو یک نوار از موی پشت سر برداشته شده و در قسمتی که موهای آن ریخته است کاشته میشود. برای شروع، ناحیه اهداکننده به طور موضعی بیحس میشود و یک نوار از قسمت اهداکننده برداشته میشود. در پایان فرایند، خط محل برداشت مو بخیه میشود. در بیشتر افراد، این خط به اندازه خطی است که با یک مداد کشیده شده باشد و معمولاً توسط موهای اطراف به طور کامل پوشیده میشود.
قسمت دوم عمل، کاشت مو است. در این مرحله، واحدهای فولیکولی مو از نوار اهداشده از هم جدا شده و گرافت های تکی ساخته میشوند. با دقت زیاد، هر واحد فولیکولی در قسمت طاس یا کمپشت سر قرار داده میشود و تلاش میشود یک ظاهر زیبا و طبیعی با موهای ضخیم و سالم ایجاد شود. تقریباً 3 تا 4 هفته پس از درمان، تارهای مو در گرافت پیوندی رشد کرده و سپس میریزند. معمولاً 4 ماه طول میکشد تا موهای دائمی و جدید رشد کنند. موها 0.5 تا 1.5 سانتیمتر در ماه رشد میکنند.